Ticaret Hukuku
Ticaret Hukuku
Nedir?
Ticaret hukuku, hukukun, ticaretle ilişkili tüm mevzuatı kapsayan bir alt dalıdır. İşletmeler, tacirler, bireyler arasındaki ticari ilişkileri, alışverişi ve tarafların haklarını düzenler.
Genel kavramları tacir, ticari işletme, ticaret sicili, ticaret unvanı, haksız rekabet, ticari defterler, cari hesap, ticari işler tellallığı, acentelık, ticaret ortaklıkları başlıklarında tanımlanır.
Ticaret ortaklıkları kolektif, komandit, anonim, limited, kooperatif ortaklıklarıdır. Belgelerle ilgili hukuk, kıymetli evrak başlığında toplanmıştır. Düzenlenme biçimleri nama yazılı ve hamiline yazılı olur.Poliçe, bono, çek, emtia senetleri ve taşıma senetleri kıymetli evrak türlerindendir.
Deniz ticaret hukuku, sigorta hukuku (sosyal sigorta hariç) diğer ticaret hukuku konularıdır.
Türk Ticaret Kanunu’nun Kapsamı
Türk Ticaret Kanunu’nda (2011’de kabul edilen) 6 kitap bulunmaktadır (başlangıç hükümleri ve son hükümler hariç):
-Ticari İşletme Hukuku
-Şirketler Hukuku
-Kıymetli Evrak Hukuku
-Taşıma Hukuku
-Deniz Ticareti Hukuku
-Sigorta Hukuku
Eski Ticaret Kanunu’nda (1956’da kabul edilen) Taşıma (Nakliye) Hukuku kitabı yoktur. Bu kanun 6 kitaptan oluşmaktadır.
Bankacılık Kanunu’da eski ve yeni Ticaret Kanunlarının kapsamında değildir. Ayrı bir kanun olarak kabul edilmiştir.
Ticaret Hukuku ve Borçlar Hukuku karşılaştırması
Borçlar Hukuku herkesi (tüm vatandaşları) ve istisnai olarak Esnafları ilgilendirir. Ticaret Hukuku ise -istisnalar hariç- Tacirleri (mesleği ticaret olanları) ve Ticari işletmeleri ilgilendirir.
a. Borçlar Kanununda “Şekil Serbestisi” ilkesi geçerlidir; Hukuki İşlem çizilen sınırlar içinde istenilen biçimde yapılır. Seçme hakkı vardır. (Borçlar Kanununda benimsenen ilkedir.) Örneğin: İstenildiği biçimde borç verilebilir; Sözlü, Şahitle, Basit Yazılı, Senetle, Noterde…
b. Ticaret Kanununda “Şekil Şartları” ilkesi geçerlidir; Hukuki İşlem yalnızca hukukun belirlediği tek bir biçimde yapılabilir. Seçme hakkı yoktur. (Ticaret Kanunundaki ilkedir.) Örneğin: Evler yalnızca Tapu Dairesinde, Motorlu Taşıtlar ise Noterde satılabilir. Başka bir yerde yapılan işlem kesinlikle geçersizdir.
Kaynak: wikipedia.org

Ticaret Hukukunun tanımı
Üretim, değişim ve tüketime yönelik ticari faaliyetleri düzenleyen hukuk dalı olarak tanımlanan Ticaret Hukuku genel olarak; Ticari İşletme, Ticaret Şirketleri, Kıymetli Evrak, Deniz Ticareti, Rekabet Hukuku ve Sigorta Hukukunu kapsamakta olan temelini 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunun oluşturduğu geniş ve kapsamlı bir hukuk alanıdır.
Ticaret Hukuku alanında Sigun Hukuk ve Danışmanlık
Küreselleşen dünyada ticaretin ve ticari ilişkilerin gelişmesi ve ticari ilişkilerde meydana gelen anlaşmazlıkların da buna bağlı olarak büyük oranda artması ile birlikte Sigun Hukuk ve Danışmanlık Bürosu olarak güncel bilgiler ışığında müvekkillerimize ticari ilişkilerinin korunması ve sürdürülmesi için destek vermekte ve bu alanda karşılaşabilecekleri tüm hukuki uyuşmazlıklar için çözüm üreten genç ve dinamik bir kadro ile hizmet vermekteyiz.
Bize Ulaşın
Sigun Hukuk ve Danışmanlık - Bürolarımız
Hukuki danışmanlık ve avukatlık hizmetlerimiz hakkında bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz.
Ankara
Mehmet Akif Ersoy Mahallesi 274. Sokak Wings Ankara 1/B Blok No:8
Yenimahalle/ANKARA
bilgi@sigunhukuk.com
Tel: (+90) 541 336 49 59
İstanbul
Akçaburgaz Mahallesi Alkop Sanayi Sitesi
Otopark Blokları No:25
Esenyurt/İSTANBUL
bilgi@sigunhukuk.com
Tel: (+90) 507 347 68 63
Kocaeli (İzmit)
Yeşilova Mahallesi Turan Güneş Caddesi Kosova İş Merkezi No:675 İç Kapı No:23
İzmit/KOCAELİ
bilgi@sigunhukuk.com
Tel: (+90) 507 391 88 34