Aile Hukuku

Aile Hukuku

Nedir?

Aile hukuku, aileye ilişkin konularla ilgilenen, medeni hukukun kapsamı içinde yer alan bir hukuk dalıdır. Aile hukukunun başlıca konuları:

  • Nişanlanma
  • Evlilik ve evlenmenin koşulları ile hükümleri
  • Boşanma ve boşanmanın koşulları ve sonuçları
  • Mal rejimleri
  • Aile konutu
  • Soybağı
  • Evlat edinme
  • Velayet
  • Nafaka
  • Çocuğun nafaka hakkı
  • Vesayet
  • Kayyımlık
  • Yasal danışmanlık
  • Yardım nafakası

Kadın hakları ve çocuk hakları, başlı başına ayrı inceleme alanı oluştursa da aile hukukunun da ilgi alanı içindedir.

Kayıtlı ya da kayıtsız yaşam arkadaşlıkları da aile hukukunun konusu içinde yer alır. Kayıtlı yaşam arkadaşlığı Türk hukukunda düzenlenmemiştir. Evlilik dışı yaşam arkadaşlığına bağlanan herhangi bir hak bulunmaz, bununla birlikte çocuklar ister evlilik içinde ister evlilik dışında doğsun eşit haklardan yararlanır.

Aile içi şiddet, taşıyıcı annelik, yapay döllenme, çocuk istismarı ve çocuk kaçırma gibi kadın hakları ya da çocuk hakları kapsamında ele alınan konular gerek uluslararası sözleşmelerde gerek iç hukukta özel olarak düzenlenmektedir.

Aile hukuku kapsamında Türk Medeni Kanunu’nda ve diğer bazı özel yasalarda düzenlenen konulara ilişkin uyuşmazlıklar aile mahkemelerinde görülür. Aile mahkemeleri, uzmanlık mahkemelerinden olup sosyal çalışmacı, ruhbilimci gibi alanda çalışan kişilerin yardımından yararlanıldığı mahkemelerdir. Ayrıca aile mahkemesi yargıçlarının atamasında da aile hukuku konusunda uzman olup olmadığına ve evli ya da çocuklu olup olmadığına bakılarak bu nitelikleri taşıyan kişiler atamada yeğlenir.

Kaynak: wikipedia.org

Aile Hukuku

Aile Hukukunun tanımı

Anayasamızın 41. Maddesinde tanımı yapılan aile toplumun en temel taşıdır. Ailenin korunması ve çocuk hakları başlıklı 41. maddede “Aile, Türk toplumunun temelidir ve eşler arasında eşitliğe dayanır.” hükmü ile ailenin tanımı anayasal olarak yapılmıştır. Bu tanımın dar ve geniş anlamlarına dair tüm ilişkiler aile hukukunun konusunu oluşturur. Aile Hukuku uluslararası ortak bir hukuk mantığı üzerine değil tamamen milli temeller üzerine oturtulmuş bir hukuk alanıdır.

Mevzuattaki en temel kaynağı 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu olan Aile Hukuku evlilik, hısımlık ve vesayet başlıkları altında düzenlenmiştir. Aile kavramını korumak ve sağlam temeller üzerine oturtmak amacıyla yürürlükte olan tüm yasalarla beraber Aile Hukuku bir bütün olarak değerlendirilmesi gereken özel bir alandır. Bunun yanı sıra boşanma ve sonuçları, çocukların korunması, vesayet makamı ve sonuçları konusunda güncel değişikliklerin takip edilmesi ve etkin çözümler üretilmesi azami özen gerektirir.

Aile Hukuku alanında Sigun Hukuk ve Danışmanlık

Sigun Hukuk ve Danışmanlık Bürosu olarak en hassas alan olarak değerlendirdiğimiz Aile Hukuku alanında gizlilik ve sır saklama yükümlülüğümüz doğrultusunda müvekkillerimize, güvenilir ve sürdürülebilir sonuçlara ulaşmak amacıyla hizmet vermekteyiz.

Bize Ulaşın

Sigun Hukuk ve Danışmanlık - Bürolarımız

Uzman avukat kadromuz ile yerli ve yabancı müvekkillerimize çalışmalarımız, araştırmalarımız, global gelişmelere yaklaşımımız doğrultusunda titizlikle hizmet veriyoruz.
Hukuki danışmanlık ve avukatlık hizmetlerimiz hakkında bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz.

Ankara

Mehmet Akif Ersoy Mahallesi 274. Sokak Wings Ankara 1/B Blok No:8
Yenimahalle/ANKARA

bilgi@sigunhukuk.com
Tel: (+90) 541 336 49 59

İstanbul

Akçaburgaz Mahallesi Alkop Sanayi Sitesi Otopark Blokları No:25
Esenyurt/İSTANBUL

bilgi@sigunhukuk.com
Tel: (+90) 507 347 68 63

Kocaeli (İzmit)

Yeşilova Mahallesi Turan Güneş Caddesi Kosova İş Merkezi No:675 İç Kapı No:23
İzmit/KOCAELİ

bilgi@sigunhukuk.com
Tel: (+90) 507 391 88 34